Een liggend vrouwelijk naakt zonder abstracties. Voor iedereen herkenbaar en begrijpelijk. Stel je een uitgestrekt landschap voor met daaruit oprijzend een wulps gevormde dijk, een liggend naakt, overdekt met gras. Het is een realistisch gemodelleerd beeld van ongeveer 100 meter lang en plaatselijk bij heup en schouders wel 15 tot 20 meter hoog.

Moeder de vrouw, de Hollandse deerne, dikke billen, volle borsten, melk en echte boter, schapen en boterbloemen; in één adem mals en sappig. In relatie met een zeekering biedt ze zekerheid, veiligheid, zo onvoorwaardelijk als een Dijk van een Wijf hoort te zijn.

De dijk is een lichaam waarop we vertrouwen en steunen, waarachter we ons kunnen verschuilen voor de gevaren van de zee. De dijk als beschermvrouwe van Noord Friesland, waarachter de kraamkamer van de pootaardappel ligt en de bouwgrond van tal van andere groenten.

Zo is het idee geboren om het begrip ‘dijklichaam’ letterlijk te nemen. Een lekker rond, wulps van vorm, groot liggend naakt. Kortom een Dijk van een Wijf. Een zacht welkom voor alle reizigers van Ameland die haar vanaf het veer kunnen zien liggen en haar daarna via de Grândyk steeds dichter naderen.